SKAR info

SKAR info

SKAR info

Přinášíme kopii oficiálního sdělení 21. základny taktického letectva ke cvičení SKY Avenger 2018.

 

S D Ě L E N Í

 

21.základny taktického letectva Čáslav

 

Datum: 7. února 2018

Téma: Čáslavská základna bude hostit mezinárodní cvičení Sky Avanger 2018 

 

 

V termínu 18. – 29. června 2018 bude probíhat na 21. základně taktického letectva Čáslav mezinárodní cvičení pod názvem Sky Avenger 2018. Za Vzdušné síly Armády ČR
se do cvičení zapojí letouny JAS-39 Gripen a L-159 ALCA z čáslavské základny, dále vrtulníky Mil Mi-24/35 a Mi-171 z 22. základny vrtulníkového letectva u Náměště nad Oslavou. Spojené státy americké do České republiky vyšlou stroje F-16 Fighting Falcon, přislíbena je také účast tankeru KC-135, který bude působit z pardubického letiště.

Mezinárodní cvičení se bude konat na základě dlouholeté spolupráce s Nebraskou a Texaskou národní gardou. Celkem 6 letounů F-16 se do společného výcviku zapojí z čáslavské základny. „Kromě manévrových vzdušných bojů a spolupráci s předsunutými leteckými návodčími bude cvičení zaměřené také na mise s komplexními scénáři,“ prozrazuje zástupce ředitele cvičení major Tomáš Merta. Právě tanker KC-135 využijí stíhači v rámci misí
podle komplexního scénáře za koordinace všech cvičících (Composite Air Operations – COMAO) k doplňování paliva za letu.

V dopoledních hodinách se budou létat mise podle komplexního scénáře, v odpoledních hodinách pak budou následovat mise zaměřené na manévrové vzdušné boje a úkoly přímé letecké podpory.

Spolupráce mezi českou armádou a Nebraskou a Texaskou národní gardou vznikla v roce 1993, kdy jejím prvotním cílem bylo pomoci české armádě v přípravě ke vstupu do NATO. V rámci letité spolupráce jsou pořádána společná cvičení v České republice nebo Texasu. Výměna zkušení probíhá také např. v oblasti velení a řízení, kybernetické obrany, likvidace výbušných zařízení nebo ochrany proti zbraním hromadného ničení.

 

  • Znak mezinárodního cvičení Sky Avanger 2018
  • Čáslavská 21. základna se zúčastní cvičení s letouny JAS-39 Gripne a L-159 ALCA
  • Z 22. základny vrtulníkového letectva se zapojí vrtulníky Mi-24/35 a Mi-171
  • Pro doplňování paliva za letu využijí stíhači tanker KC-135 Nebraské národní gardy
  • Texaská národní garda plánuje vyslat na cvičení 6 strojů F-16 Fighting Falcon

 

Pro příznivce armádní techniky připravujeme dvě akce:

Spotters Day: Pro milovníky letecké techniky organizujeme ve spolupráci se společností Sky Promotion s.r.o. ve středu 20. června 2018 Spotters Day. Od rána nás budou moct navštívit registrovaní spotteři, focení bude organizováno 100 metrů od vzletové a přistávací dráhy. Diváci se mohou těšit na vzlety a přistání amerických strojů F-16 Fighting Falcon Texaské národní gardu, dále pak na cvičná přiblížení tankeru KC-13 Nebraské národní gardu. Z mateřské základny se do misí zapojí také české nadzvukové stroje JAS-39 Gripen a lehké bitevníky L-159 ALCA.

Na akci je vyžadována akreditace: jméno a příjmení, číslo občanského průkazu/pasu. Bez těchto údajů není možné zabezpečit vstup do prostru 21. základny taktického letectva Čáslav. Upozorňujeme, že nemusí být vyhověno všem žádostem o akreditaci. Během akce Spotters Day nebudou realizovány rozhovory s účastníky cvičení, nebude také možnost volného pohybu po základně.

 

Media Day: Pro zástupce sdělovacích prostředků připravujeme ve středu 27. června 2018 Media Day, v rámci kterého umožníme nahlídnout do zákulisí cvičení Sky Avenger 2018. V průběhu dopoledne bude možné realizovat rozhovory s řídícími cvičení a hlavními funkcionáři Armády ČR. Nabídneme také exkluzivní možnost prohlédnutí letecké techniky, zhlédnutí odbavení této techniky a následné vzlety a přistání.

Na akci je vyžadována akreditace: jméno a příjmení, číslo občanského průkazu/pasu, číslo novinářského průkazu, název redakce. Media Day je určen pouze pro registrované zástupce sdělovacích prostředků.

Upozorňujeme, že nemusí být vyhověno všem žádostem o akreditaci.

Comments are closed.

Post navigation

  Next Post :